Média
Skalici opět prozářila hospoda U Slunce (13., 14. 8. 2021) - ceskolipsky.denik.cz, Českolipský deník, Jablonecký deník, Liberecký deník
Z původní stavby zůstaly jen zdi, generální obnova vyšla obec na více než čtyřicet milionů, téměř polovinu pokryl úvěr.
Ač pátek třináctého, ve Skalici u České Lípy teklo šampaňské a voněla dršťková. Lidé ve Skalici u České Lípy měli důvod k radosti. Po dvouleté rekonstrukci zchátralého hostince U Slunce ve Skalici u České Lípy dostali během dne otevřených dveří možnost vidět i uvnitř, jak stará budova se sálem prokoukla. Na dokončené dílo se přijel podívat i hejtman Martin Půta a jeho zástupce Jan Sviták.
Žlutě zářící fasáda jediné hospody poutá pozornost v centru obce již několik týdnů. Od soboty 14. srpna už bude plně k dispozici veřejnosti jako restaurace.
Šéfkuchař Vratislav Bárta se svým týmem hodlá vařit jak českou klasiku, tak mezinárodní kuchyni. Věří, že se opět stane oblíbenou zastávkou řemeslníků a turistů, kteří se zde v minulosti rádi zastavovali na polední menu. „Ceny chceme držet na přijatelné úrovni, u hotovek podobně jako v okolí od 120 do 150 korun,“ řekl Bárta a pokračoval: „Večer nabídneme minutky, zákazníci si vyberou i ryby, mořské potvory, staročeská jídla, steaky.“ Část zbrusu nového lokálu vyhradili „sportovcům“, kteří přijdou sledovat sportovní přenosy, levou část restaurace pak je čistě jen pro strávníky. Hostinec návštěvníkům načepuje plzeňská piva, Prazdroj, Gambrinus, Kozel, samozřejmostí jsou i nealkoholická piva. Nájemce plánuje postupně rozšířit také nabídku vín. Šéfkuchař Bárta není jen tak ledajaký kuchař, má kuchařskou školu v německém Frankfurtu, v 90. letech provozoval restauraci v České Lípě, ale pak dlouhá léta vařil ve špičkových hotelech v Anglii a Rakousku. „Některé věci z ciziny budeme chtít ukázat i tady. Už teďjsou na jídelníčku třeba tyrolské špecle,“ přiblížil kuchař. Jak naznačil, pravidlem pro každý měsíc by se měly stát nejrůznější netradiční kulinářské a společenské akce, které lidi zaujmou. „Chystáme, že tady jako v Mnichově uděláme bierfest, vyudíme bavorské klobásky a sehnat chceme vola, kterého bychom tady napíchli a grilovali,“ řekl Bárta.
Vedle restaurace po léta fungovalo i řeznictví Jaroslava Pechka, které se sem do nově vybaveného obchodu vrátí o něco později.
Využití pěkného společenského sálu v patře na sebe také nenechá dlouho čekat. Obec v něm nyní nachystala zajímavou výstavku fotografií z průběhu oprav. V podkroví vznikly při rekonstrukci čtyři malé byty.
„Moc se nám opravený dům líbí, zaplaťpánbůh. Od 1939 se do něj nedala ani koruna a teď je to hezké, dominanta obce,“ chválil při prohlídce starousedlík Jan Rückl. Původní ze skoro 300 let starého domu – hostince U Slunce – zůstaly jen obvodové a nosné zdi. Budova, která stojí uprostřed vsi, je bezbariérová, prakticky nová, s mnoha vymoženostmi. Přesto neztrácí své genius loci. Se „Sluníčkem“, jak místu domácí říkají, je spojen velký kus zdejší historie.
„Byl za hranicí životnosti, teklo do střechy. Rozhodování, co s ním dál bylo těžké, se zastupiteli jsme se shodli, že není jiná cesta než oprava. Věřím, že teď ale vydrží dalších 200 let,“ řekl při vítání hostů starosta Jiří Löffelmann . V restauraci bylo nezbytné změnit dispozice lokálu a kuchyně, zejména bylo potřeba předělat sociální zařízení.
Rekonstrukce domu s hostincem U Slunce měla původně být mnohem skromnější, ale každý zásah do budovy ukázal na další velké problémy a konečná cena přesáhla 40 milionů. Kvůli tomu si ves musela vzít úvěr 18 milionů korun. Obnovu prováděla českolipská firma MISTAV– CL.