Aktuality

Silnice do Frýdlantu bude bezpečnější. Hejtman požadoval práce mimo dopravní špičku i o víkendu

11.10.2024 13:57

Bezpečnější jízda v dešti a při oblevách. Takový je cíl úprav, kterými projde v nejbližších dnech silnice I/13 z Liberce na Frýdlant. Cestáři tu budou rypadly strhávat krajnice a hloubit příkopy, které účinně odvedou vodu z povrchu vozovky. Liberecký kraj požadoval, aby práce na silnici ovlivňovaly řidiče co nejméně. Hejtman Martin Půta upozornil Ředitelství silnic a dálnic s. p. (ŘSD) a SILNICE LK a. s., které budou práce provádět, na nevhodný způsob plánování silničních prací a špatnou koordinaci v oblasti dopravy v rámci Frýdlantského výběžku. Hejtman také požadoval, aby všechny cestářské práce trvaly co nejméně a pokračovaly i o víkendu.

„Při nedávných deštích, které Frýdlantsko během zářijové velké vody postihly, se ukázalo, že příkopy podél této silnice jsou nedostatečně hluboké a voda se tak vylévala přes krajnice přímo na vozovku. Tomu je potřeba do budoucna zamezit. Rád bych všechny řidiče požádal o trpělivost a pochopení s dočasnou úpravou provozu,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Pracovat se bude postupně po stometrových úsecích na trase mezi Albrechticemi a Dětřichovem. Provoz bude sveden vždy do jednoho jízdního pruhu a dopravu budou během pracovní doby kyvadlově řídit samotní silničáři. Na rozdíl od semaforu umožní toto řešení řidičům plynulejší průjezd. Odborní pracovníci mohou pružně reagovat na dopravní situaci a upravovat intervaly podle toho, ve kterém směru zrovna provoz zhoustne.

Práce potrvají od 10. do 31. října. Od pondělí do pátku to bude od 8 do 14 hodin, o sobotách od 8 do 18 hodin. „Netěší mne, že se tyto práce provádějí v době, kdy je silnice přes Albrechtický kopec jediným spojením Frýdlantska s okolním krajem. Snažil jsem se za krajskou samosprávu vyjednat práci v takovém rozsahu, aby co nejméně zasáhly řidiče. Věřím, že takovým nešťastným souběhům omezení již nebude v novém volebním období v resortu dopravy docházet,“ zkonstatoval hejtman Martin Půta, který již jednou Ředitelství silnic a dálnic v srpnu tohoto roku kritizoval za nevhodně načasovanou opravu silnice I/13 u Dětřichova, od které nakonec ŘSD po hejtmanově reakci upustilo.

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login