Aktuality

Práce na opravách krajských silnic pokračují. Stát přispěl více než dvěma sty miliony, podpoří i cyklostezku

02.10.2023 9:42

Práce na rekonstrukcích krajských komunikací pokračují. Liberecký kraj vybral firmu, která opraví silnici číslo II/286 z Lomnice nad Popelkou do Košťálova. Celková délka rekonstruovaného úseku převyšuje pět kilometrů, pracovat se bude ve čtyřech etapách.

„Cesta mezi Lomnicí nad Popelkou a Košťálovem, která pro tamní obyvatele představuje důležitou dopravní spojnici, dlouhodobě není v dobrém stavu a jsem rád, že se nám podařilo dodavatele vysoutěžit,“ řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Na silnici jsou trhliny a výtluky, které mohou být pro řidiče nebezpečné. „Dojde k její kompletní rekonstrukci. V celém úseku se opraví nezpevněné krajnice, obnovou projde i systém odvodnění cesty. Na některých úsecích se osadí svodidla a obnovou projdou i autobusové zastávky,“ nastínil Sviták.

Během některých etap rekonstrukce bude nutná úplná uzavírka silnice. Doprava do Lomnice nad Popelkou a Košťálova pak povede objížďkou po silnicích číslo II/286, II/284 a III/28310.

Vítězem výběrového řízení se stala pardubická firma M – SILNICE. Nabídla nejnižší cenu, která činí  67.487.096,88 korun včetně DPH.

Jako v jiných letech, i letos přispívá na opravu silnic druhé a třetí třídy Státní fond dopravní infrastruktury. Letos jde o částku 242.896.000 korun. „Je to více, než byl náš předpoklad. Očekávali jsme částku okolo 162 milionů,“ řekl Sviták.

Tuto sumu kraj doplní o 35.101.000 korun, které uspořil při různých dřívějších silničních stavbách. „Například při rekonstrukci silnice číslo III/26219 v Žandově to bylo pět a půl milionu, u silnice číslo II/289 mezi Cimbálem a Příkrým šest milionů a při rekonstrukci silnice číslo III/27810 v Šimonovicích 3,8 milionu,“ nastínil Sviták.

Díky tomu získá kraj víc peněz na rekonstrukce dalších silnic, popřípadě mostů. Například na silnici číslo II/260 z Tuhaně na hranici kraje poputuje 30.044.770 korun, na most číslo 289-002 přes řeku Jizeru v Semilech 91.897.160 korun, na most číslo 283-016 v Košťálově 30.417.000 korun a silnici číslo III/27915 v Modřišicích 17.941.880 korun.

Sedmi a půl milionem podpoří Státní fond dopravní infrastruktury také výstavbu cyklotrasy podél silnice I/13 v obci Bílý Kostel nad Nisou, jež je součástí Cyklostezky svaté Zdislavy. Ta by měla být po dočasném přerušení v loňském roce, vyplývajícím z potřeby úprav trasy, hotová letos v říjnu. Kraj na tuto stavební akci ze svého rozpočtu vyčlení 5,2 milionu korun.

Celková délka Cyklostezky svaté Zdislavy je 37 kilometrů. Při návrhu její trasy se z velké části využilo tras, kudy dřív vedly koridory železniční i silniční dopravy. Cyklisté se tak projedou po místech, jimiž před desítkami let jezdily vlaky na zrušené trati z Jablonného v Podještědí do Svoru a po opuštěné státní silnici nedaleko Jítravy.

Cyklostezka napomáhá tomu, aby se chodci i cyklisté cítili na cestách bezpečněji. Pro Liberecký kraj je důležité umožnit bezpečné cyklistické propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy, Jablonného v Podještědí, Kunratic, Cvikova a Svoru, kudy vede rušná silnice číslo I/13 směrem na Děčín. Chceme zajistit dobré podmínky nejen pro rekreační cyklisty, kteří objevují krásu Lužických hor, ale i pro ty, kteří na kole dojíždějí za prací,“ prohlásil Sviták.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login