Aktuality

Od 10. prosince se mění jízdní řády 

19.12.2023 15:35

Od neděle 10. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. Liberecký kraj připravil ve veřejné dopravě mnoho novinek. Co tyto změny přinesou cestujícím?

Nejvýznamnější změnou v železniční dopravě je posílení dopravy na nejfrekventovanějších tratích v okolí Liberce. Konkrétně mezi Libercem a Frýdlantem budou nově zavedeny v pracovní dny dva páry spojů (jeden ráno, jeden odpoledne), z toho jeden pár (odpoledne) povede až do Nového Města pod Smrkem. Na trati mezi Libercem, Hrádkem nad Nisou a Varnsdorfem dojde k rozšíření počtu spojů mezi Varnsdorfem a Hrádkem nad Nisou a dále do Liberce zamíří zdvojené soupravy. „Na těchto tratích dlouhodobě sledujeme nárůst počtu cestujících. Nejen z řad studentů, ale i pracujících, a proto jsme se rozhodli kapacitu dopravy posílit,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. Další novinkou, ale až ode dne vyhlášení, je zavedení nočních vlaků s odjezdem ve 23:30 z Liberce do Jablonce nad Nisou a Desné (linka L1), České Lípy (L2), Turnova a Semil (L3), Frýdlantu (L6) a Hrádku nad Nisou (L7). Nové spoje budou v provozu vždy od neděle do čtvrtka, a doplní tak již existující nabídku spojů s rozjezdem v 0:35. Ve výsledku tak spojení ve zmíněných relacích bude každou noc.

V rámci linkové dopravy pak mezi nejvýznamnější změny lze zařadit úpravu jízdních řádů na Jilemnicku, kde dochází k optimalizaci v relaci Jilemnice – Horka u Staré Paky – Dvůr Králové nad Labem. Nově bude v této relaci v provozu 7 párů spojů (místo stávajících dvou), které budou navazovat ve Dvoře Králové na spoje do/z Hradce Králové, převážně pak na linku IREDO 410. Linka bude v provozu v pracovní dny a bude v úseku Jilemnice – Horka u Staré Paky v prokladu s linkou 405 ze Špindlerova Mlýna přes Jilemnici a Jičín do Prahy. Tato linka bude navazovat v Jilemnici na vlakovou linku L9 do/z Jablonce nad Jizerou. Také dojde na této lince k zavedení nového páru spojů o víkendu, který doplní nabídku do uceleného 2hodinového intervalu.

Dále v Libereckém kraji dochází k posílení dopravy na nejfrekventovanějších relacích, zejména mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou na lince 141, kde v ranní špičce bude vložen nový pár spojů s příjezdem na půl osmou do Liberce, k posílení však dojde i o hodinu později. V odpoledních hodinách pak bude 15minutový interval prodloužen do období od 13:05 až 16:35. Část spojů bude pokračovat až do centra Jablonce na Autobusové nádraží. „Aktivně sledujeme využití spojů na linkách, které provozuje Liberecký kraj, a tak jsme na zvýšenou poptávku mezi Libercem a Jabloncem reagovali částečně již v průběhu října. Od prosince jsme však přidali v rámci komplexnějších změn další spoje,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel KORID LK (Koordinátor veřejné dopravy).

Posílení spojů připravuje kraj (prostřednictvím KORID LK) také v neděli na lince mezi Jabloncem nad Nisou a Prahou, kde budou zavedeny dva spoje v období nejsilnější týdenní dojížďky do Prahy s odjezdy ve 12:50 a 16:50. Tyto spoje zajistí ČSAD Liberec na nové lince 190.

V rámci kraje jsou připraveny i nové školní posilové spoje, např. v ranních hodinách do školy v Jestřebí na Českolipsku či odpolední spojení z jabloneckého Kokonína do Maršovic a Skuhrova. Dopravu nejen dětí do školy pak usnadní i zavedení dopravy do Nových Hodkovic, kde vybudovalo město novou zastávku.

Nové možnosti spojení se dočkají také cestující mezi Mimoní přes Ralsko do Mnichova Hradiště. Na lince 427 přibudou v pracovní dny dva páry spojů, na lince 727 pak dojde k prodloužení jednoho páru spojů linky z Dolní Krupé do Kuřívod a zpět, kde bude možné přestoupit na spoj do Mimoně.

Na lince 400 mezi Prahou a Varnsdorfem dojde k rozšíření nabídky o víkendech do 2hodinového intervalu dle požadavků Ústeckého kraje.

Závěrem společnost KORID LK informuje, že připomínky k jízdním řádům je i nadále možné zasílat na info@korid.cz. V roce 2024 jsou vyhlášeny tyto celostátní termíny změn jízdních řádů: 3. března, 9. června, 1. září a 15. prosince.

Pokud budou cestující potřebovat poradit, mohou se obrátit na Zákaznické centrum IDOL na tel. 488 588 788, nebo na Centrální dispečink IDOL na tel. 704 702 000.

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login