Aktuality

Liberecký kraj pošle miliony do turistických oblastí

09.02.2022 0:00

Fotografování oblíbených turistických cílů, kampaň na podporu veřejné dopravy, správa sociálních sítí i vzdělávací kurzy pro zaměstnance. K těmto a mnoha jiným účelům poslouží dotace ve výši pěti milionů korun určená turistickým oblastem regionu. Její poskytnutí schválili na svém včerejším jednání krajští radní. 

„Účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje pro letošní rok obdrží organizace destinačního managementu pro Jizerské hory, Krkonoše, Máchův kraj, Český ráj a Lužické hory. Každá turistická oblast získá milion korun. Aby však dotaci získala, musí splnit patřičné podmínky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Přesně stanoveny jsou například mzdové náklady – v každé organizaci musí pracovat jeden zaměstnanec na celý a jeden na poloviční úvazek. Je nutné také prokázat statistické údaje o dané turistické oblasti. „Jsou to informace o tom, kolik turistů v ní přenocovalo, jaká byla průměrná délka jejich pobytu a údaje o návštěvnosti jednotlivých turistických cílů informačních center,“ nastínil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana po resort dopravy a spoluzakladatel turistické destinace Lužické hory.

Stejně tak musí každá turistická oblast prokázat, nakolik je aktivní a jak se věnuje marketingu. „Zohledňují se vytváření, naplňování a vyhodnocování akčních a marketingových plánů, vzdělávání, účast na veletrzích a prezentačních akcích, interakce na sociálních sítích a webových portálech, vytváření produktů cestovního ruchu či aktivní spolupráce na celokrajských propagačních kampaních,“ dodal Sviták.

Liberecký kraj za poslední léta významně zvýšil podporu turistických regionů. „Jako jeden z mála krajů nejdeme cestou zřízení krajské destinační společnosti, která by pro nás znamenala mnohem vyšší náklady. Turistické regiony vzájemně spolupracují a svojí vlastní činnosti již vydělali 14 milionů korun. Jejich zástupci svou oblast dokonale znají, a jsou tak schopni poskytnout návštěvníkům odpovídající servis,“ uzavřela Květa Vinklátová.

 

Youtube video

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login