Aktuality

Kraj třemi miliony korun opět podpoří sdílená kola

15.02.2024 10:54

Tři miliony korun. Takovou částku vyčlenil Liberecký kraj na podporu sdílených kol ve městech regionu. Žádosti o příspěvek mohou zástupci obcí s rozšířenou působností podávat od 4. do 18. března.

Program 6.5 cílí v souladu s aktuálními trendy na poskytnutí alternativy vůči automobilové individuální dopravě. „Zaměřujeme se na zvýšení dostupnosti cyklistické dopravy, podporu zdravého životního stylu a ekologické jízdy. Dopravu budou obce zajišťovat samy, případně prostřednictvím vybraných provozovatelů,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

Minimální dotace činí deset tisíc, maximální milion korun. Příspěvek kraj poskytne až do sedmdesátiprocentní výše celkových způsobilých výdajů projektu. „Mezi ně patří například zavedení systému, díky němuž bude čtvrthodina jízdy zdarma, pravidelný servis sdílených kol či elektrokol, poskytnutí uživatelské aplikace pro půjčení a vrácení kol prostřednictvím chytrého telefonu nebo poskytnutí zákaznické linky,“ informoval Sviták.

V loňském roce poskytl půlmilionové dotace Liberci a Jablonci nad Nisou, kterážto města systém sdílených kol od léta do podzimu provozovala. V krajské metropoli jezdilo 150 bicyklů. Devadesát procent výpůjček se vešlo do bezplatných patnácti minut, průměrná délka cesty činila 1,3 kilometru a nejčastěji si lidé půjčovali kola v září.

Ulice Jablonce brázdila stovka kol a do čtvrthodinového limitu zdarma se vešlo téměř třiadevadesát procent výpůjček. Průměrná délka cesty byla tatáž, jako v sousedním Liberci a nejvíce zápůjček se odehrálo v červnu.

Celková délka cyklotras v kraji přesahuje dva tisíce kilometrů. Tento způsob dopravy kraj dlouhodobě a systematicky podporuje, vloni podpořil jeho rozvoj bezmála třemi desítkami milionů korun. Významnými trasami, na jejichž budování se kraj podílel a podílí, jsou Greenway Jizera, Cyklostezka Odra-Nisa a Cyklostezka svaté Zdislavy.

Cyklostezky významně pomáhají odvádět jezdce na bicyklech z rušných silnic a význačně tak přispívají k bezpečnosti silničního provozu. „Cyklostezka svaté Zdislavy například umožňuje bezpečné cyklistické propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy, Jablonného v Podještědí, Kunratic, Cvikova a Svoru, kudy vede rušná silnice číslo I/13 směrem na Děčín. Chceme zajistit dobré podmínky nejen pro rekreační cyklisty, ale i pro ty, kteří na kole dojíždějí za prací,“ shrnul Sviták.

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login