Aktuality

Kraj poskytne na podzimní opravy silnic společnosti Silnice LK patnáct milionů

21.09.2022 12:39

Poskytnutí finanční podpory společnosti Silnice LK krajští radní schválili. Částku ve výši patnáct milionů korun uvolní kraj ze svého rozpočtu. Firma ji využije pro běžnou údržbu sítě krajských silnic druhé a třetí třídy. Záměr ještě musí schválit zastupitelé.

Peníze vyčlení z rezervy, kterou kraj vymezil na spolufinancování dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury na významnější dopravní rekonstrukce. V letošním roce je v rezervě dostatek peněz, jelikož kvůli současné ekonomické situaci bylo zrušeno téměř deset veřejných zakázek týkajících se rekonstrukcí mostů. Vzhledem k nebývalému nárůstu cen a s ním související opatrností zhotovitelů buď Liberecký kraj neobdržel žádné nabídky, nebo došlo k překročení předpokládané ceny,“ shrnul Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Poskytnuté miliony poslouží k tomu, aby krajská společnost během podzimu provedla na silnicích napříč regionem údržbu a opravy. Stav komunikací v krajské správě se dlouhodobě zlepšuje, přesto je na nich práce stále dost, což s sebou nese vyšší finanční nároky.

Celková částka na opravy se rozdělí. Na zalití výtluků asfaltobetonovou směsí, jejíž množství se díky krajské dotaci zvýší z 6.000 tun na 6.700 tun, se počítá s objemem zhruba 6.300.000 korun. Tři miliony jsou určeny na seřezávání krajnic a hloubení příkopů pro zajištění lepšího odtékání vody z vozovek.

Aby řidiče na silnicích neomezovala květena, provedou Silnice LK ořezávání stromů. Předpokládaná částka na tuto akci činí 2.700.000 korun. Na velkoplošné vyspravení vozovek je určena suma dva miliony korun a na opravu mostů a silničních těles stavebně technickým úsekem společnosti Silnice LK celý jeden milion korun. Všechny částky obsahují DPH.

Oproti rok starému posouzení se průměrná známka na silnicích II. třídy v kraji zlepšila z hodnoty 2,71 na 2,58, u komunikací III. třídy došlo k vylepšení o jednu desetinu, a to ze známky 3,17 na 3,07. Délka krajské silniční sítě činí 2.063 kilometrů.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login