Aktuality

Dopravní soutěž mladých cyklistů se vrací

18.05.2022 0:00

Po nucené pauze, kterou si vynutila pandemie koronaviru, se zpět vrátila tradiční Dopravní soutěž mladých cyklistů. Dva roky se žáci nemohli na dětských dopravních hřištích (DDH) na soutěž připravovat, a tak je o ni ze strany škol letos menší zájem. Obávají se především neúspěchu z jízdy podle pravidel a z jízdy zručnosti. A to právě z  důvodu, že tyto dovednosti školy neměly možnost s dětmi trénovat. Přesto se v Libereckém kraji oblastní kolo podařilo uspořádat. Nejlepší družstva z prvních i druhých stupňů základních škol mají před sebou kolo krajské.

Na úrovni oblastního kola se na libereckém dětském dopravním hřišti klání účastnilo 13 škol a celkem 26 týmů. V České Lípě bojovalo o postup do krajského kola 5 škol, které daly dohromady 9 týmů a na dětském dopravním hřišti v Košťálově se soutěže zúčastnilo 10 škol a utvořených 20 týmů. Nejúspěšnější družstva (v České Lípě proběhlo současně okresní kolo pro Českou Lípu a pro Jablonec nad Nisou) se utkají v kole krajském konaném dne 26. května 2022. Čeká je celkem pět disciplín ve vědomostech a dovednostech v oblasti jízdy na kole. „Dopravní výchovu Liberecký kraj podporuje dlouhodobě, a to včetně tradiční Dopravní soutěže mladých cyklistů. Formu soutěže vnímáme jako vhodnou k zopakování správných návyků, které pak děti uplatní v provozu na silnicích,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje, řízení resortu dopravy.

Dopravní soutěž vyhlašuje Ministerstvo dopravy – BESIP spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Policejní prezidium Policie České republiky, Český červený kříž a další organizace. V Libereckém kraji je spolupořadatelem také Tým silniční bezpečnosti. Naposledy se soutěž mohla uskutečnit v roce 2019, kdy se konal 40. ročník. Postupová soutěž tehdy vyvrcholila celostátním kolem v Liberci. Vloni dopravní soutěž probíhala online formou a u škol a žáků se s příliš velkým ohlasem bohužel nesetkala. „Dopravní výchovu a s ní spojené akce výrazně ovlivnila všechna vládní nařízení a opatření související s pandemií. Pro většinu škol byla tato oblast dva roky hůře dostupná a sejít se na dětských dopravních hřištích bylo téměř nemožné. My věříme, že se podaří soutěž znovu nastartovat a vrátit jí její důležitost s minimálně stejným počtem soutěžících, jako tomu bývalo,“ říká Markéta Novotná za koordinační pracoviště BESIP pro Liberecký kraj.

TZ: BESIP

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zadejte text

Stavební stavy mostů

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login